|
Gyógyító gyümölcsök: eper
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetére?
Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
Sülve-főve
Az eperből készített leveseknek és finomságoknak kimeríthetetlen tárháza van, és elkészítésüknek csak a fantázia szabhat határt.
Zabpelyhes epersaláta
Hozzávalók:
- 15 dkg eper, - 2 evőkanál zabpehely, - fahéj, - 3 evőkanál natúr joghurt, - vanília rúd
Elkészítés:
A joghurthoz adja hozzá a fahéjat, a zabpelyhet és a vaníliát. Hagyja állni addig, amíg a zabpehely megpuhul, majd adja hozzá a megmosott, felaprított epret. Ha édesíteni szeretné, használhat egy kiskanál mézet.
Epres müzli
Hozzávalók:
- 30 dkg eper, - 14 dkg müzlikeverék, - 5 dkg méz, - 2,5 dl tejföl, - egy citrom leve, - 2,5 dl sovány tej, - 6 dkg dió, - pisztácia
Elkészítés:
A tejfölt keverje ki a sovány tejjel, a mézzel és a citromlével. Adja hozzá a müzlit és ízlés szerint hígítsa tejjel, majd hagyja állni 20 percig. A félbevágott epret tegye bele a müzlibe, majd az egészet hintse meg pisztáciával.
Hideg eperleves
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín, - 50 dkg eper, - 5 dl tej, - méz
Elkészítés:
Az epret mossa meg és szeletelje fel. Az egyik feléhez adja hozzá a tejet és turmixolja össze, adjon hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen, majd tegye bele a maradék epret és jól hűtse le. Ha szükséges, mézzel édesítheti.
Forrás: édenkert.hu
| |