| Bazsalikum - (Ocimum Basilicum)
Tápanyagban gazdag napos helyet kedvel. Cserépben, balkonládában is nevelhető. Fagyérzékeny növény, ezért magját csak májusban vessük el. A családi szükségletet 4-5 növény fedezi. A növények júniustól - októberig folyamatosan virágoznak.
Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe.
A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik. Levelét a csigák nagyon szeretik, ezért cserépben neveljük.
Ápolás:
Ha otthon termesztjük, ültessük tápanyagban dús, üde talajba. Ha rendszeresen, de csak mérsékelten öntözzük, gyorsan növekedésnek indul. Lakásban lehetőleg világosabb, napfényesebb helyre állítsuk, ugyanis a bazsalikom fényigényes növény.
Borsmenta - (Mentha Piperita)
Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában jó szolgálatot tesznek. Pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt.
Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban. Tenyészterülete: 20*30 cm. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket. Cserépben is tarható.
Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének.
Kakukkfű - (Thymus vulgaris)
A leveleket nyáron kell szedni, akkor amikor virágzik a növény. Fehér, vagy piros virágai nyáron nyílnak. Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény.
Petrezselyem, zsálya, rozmaring és hát a kakukkfű. A leggyakoribb konyhai fűszernövények, de a kakukkfűolaj egyben gyógyszerként is számos család házipatikájában megtalálható.
Az ókorban számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták. Szertartási állataikat gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatot.
A vágását közvetlen a virágzás kezdetén, a talaj fölött 6-8 cm-es szárak meghagyásával végezzük. Háztartási célra elegendő 2-3 tő, de dísznövényként is ültethető.
Felhasználható nehezen emészthető leveseknél - bab, borsó, burgonya, paradicsom, káposzta, burgonya-főzelékben, salátáknál, marhasültak, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, vörösbor-mártás fűszerezésére. Külföldön a körözöttek divatos ízesítője.
Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. Cserépben is nevelhető.
Levendula - (Lavandula Officinalis)
Örökzöld dúsan ágas félcserje. Szürkés levelei aromás illatúak. Száraz meszesebb talajt és napfényt kedvel.
Sziklakertbe, mediterrán kertbe, gyógynövénykertbe ültethető alacsony sövényként, vagy rózsák közé.
Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek.
A virágokkal lekvárt, ecetet, édességeket, krémeket, sülteket ízesítenek. Fiatal hajtásvégei felhasználhatók salátákba.
A szárított virágfüzérek hosszú ideig megtartják illatanyagukat. Illatosítónak, molyirtónak használják.
Gyógyhatása: nyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő
Majoranna - (Majoranna Hortensis)
Virágzó hajtását használják. Salátákat, mártásokat, főzeléket, pástétomot, sajtot, likört ízesítenek vele.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, bélgörcsoldó, szélhajtó, nyugtató hatása miatt teakeverékek kedvelt alkotórésze. Cserépben is nevelhető.
Rozmaring - (Rosmarinus Officinalis)
Már az ókorban is nagyrabecsült fűszer és gyógynövény volt. Leginkább francia és olasz ételek ízesítője. Különösen jó zsájával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring fás szárú évelő örökzöld. A jellegzetes tűlevelű félcserje 40-80 cm magasra nőhet. A kertnek mediterrán hangulatot adó növénye. Kúszónövény változatát (R. prostratus) kerti és futó dísznövényként is ültetik.
A napfényes és jó lefolyású, homokos talajokat kedveli. A növény a fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli, - nagyobb hidegekben viszont ajánlatos a töveket szalmával fedni, takarni.
Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője. Már az ókorban is nagyrabecsűlt fűszer és gyógynövény. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, ezek hatására tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével.
Fűszernövénykénti mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthatnak ki.
Tárkony - (Artemisia dranunculus)
Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű. Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készűlt ételekhez használják.
A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bőfényű, melegebb tavaszi időszakot (május) és ekkor ültessük el a jó, megbízható helyről szerzett zöldellő töveket 30*40 cm-es tőtávolságra.
Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól. A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől.
A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló.
Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk. Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik. Friss, zöld állapotban és megszárítva használják.
Ápolása:
A tárkony évelő növény, amely a mi teleinket is elviseli, bár a lombozata lefagy. Ha télen is szeretne belőlük használni a konyhában, akkor augusztusban cserépbe vagy balkonládába vesse el magjaikat. Nagyon fontos, hogy a növényeket a lehető legfényesebb helyen, ablakpárkányon tartsa, különben a fűtött lakásban felnyulnak.
Forrás: tuja.hu
| |