E.Margit receptje
Rozsos kenyér
30 dkg BL 80-as liszt 15 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt 15 dkg világos rozsliszt 10 dkg fehér tönkölyliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 3-4 dkg burgonyapehely 15 dkg rozskovász 2 dl aludttej vagy kefir 2,8 dl víz 1 ek olaj 2 kk só 1 kk nádmelasz 1 kk árpamaláta 1,2 dkg élesztő 1,5 kk sikér késhegynyi aszkorbinsav
A gépben a hozzávalókból tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 1 ó kelesztés, 20 perc dagasztás. Olajozott tálban kelesztettem 40 percet, majd áttettem a tepsire, ahol egy órát kelt. Miután szépen ellapult a tészta, így nem sütöttem meg, hanem összedögönyöztem, újra formáztam és kiolajozott jénai tálba tettem. Így kelt újabb 40 percet, majd előmelegített, gőzös sütőben megsütöttem.
Megjegyzés: Én szinte sosem sütök formában, de most örülök, hogy áttettem a tésztát és így sütöttem meg. A dagasztás végére kicsit ellágyult a tészta, így egy kevés lisztet tettem még hozzá. Amikor kivettem a gépből, volt egy fura érzésem vele, hogy el fog lapulni, ezért már előre kitaláltam, hogy mit csinálok, ha beválik a sejtésem.
|