E.Margit receptje
Juhtúrós muffinzsömle
30 dkg BL 80-as liszt 20 dkg teljeskiőrlésű (tönköly-)búzaliszt 15 dkg juhtúró 2 dkg margarin 2,5 dl tej 1 kk só 1 kk cukor 1 kk sikér 1 mokkáskanál őrölt kömény késhegynyi aszkorbinsav 1,5 dkg élesztő
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A gépből kivett tésztát elfeleztem, majd 12-12 darabra osztva megformáztam és a muffinformákba tettem. Kb 1 órás kelesztés után sütöttem, előmelegített sütőben, kb 25 percig.
Eredetileg gépben sült kenyér lett volna ebből a tésztából, menet közben gondoltam meg magam és csináltam zsömlét belőle. Biztosan úgy is jól sikerült volna, annak is meg lehet sütni.
Pici, nem egészen 4 dkg-os zsömlék lettek. A formázásnál dió nagyságúak voltak, ennek ellenére nagyon szép "nagyra", könnyűre megkeltek. Nagyon finom, puha, egészen enyhén fűszeres és kicsit sajtízű zsömlék lettek.
Egy következő alkalommal némileg módosítottam a receptet:
40 dkg BL 80-as liszt (+4 dkg dagasztás közben) 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 15 dkg juhtúró 5 dkg tehéntúró 1 és 1/4 kk só 1 kk cukor 1 kk sikér 1 mokkáskanál őrölt kömény késhegynyi aszkorbinsav 5 dkg rozskovász 25 dkg joghurt 0,6 dl tej 2 dkg élesztő
Az elkészítése azonos az előzővel, de nem muffinformában, hanem 16 felé vágva szabadon sütöttem. A sütés félidejében sima vízzel kentem le.
Egy következő alkalommal fele teljeskiőrlésű liszttel csináltam és tehéntúróval, valamint egy kevés kovásszal.
|