E.Margit receptje
Kókuszos tiramisu kalácsok
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
Megint a szokásos kalácstésztámból készültek.
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás végén vagy újból elindítva a dagasztást az elfelezett tésztához tettem a következőket: az első feléhez 5 dkg kókuszreszeléket, a második feléhez 3 evőkanál tiramisu port, 1 ek Capuccino port (vagy Nescafét) és 1 kk kakaóport. Ehhez 1-2 ek tejet még tennem kellett, mert kicsit szoros lett a tészta.
A kész tésztákat elfeleztem, 2-2 lapot nyújtottam belőlük és 1-1 lapot egymásra téve két tekercset csináltam belőlük. Az egyiket felszeletelve muffinformába tettem, 3/4 óra kelesztés után tejjel lekentem, kókuszreszelékkel megszórtam és előmelegített sütőben megsütöttem. A másikat félbehajtva a gépbe visszatettem és 1 órás kelesztés után megsütöttem.
Nagyon finom, harmónikus ízű sütemény lett mindkettő, érdemes kipróbálni. Legközelebb kókuszos kakaósat fogok kipróbálni, szerintem az is nagyon finom lesz.
Még egy érdekesség. A fél adag tésztából akkora kalács lett a gépben, hogy majdnem a pitli tetejéig ért. Hihetetlenül könnyű, laza lett a tészta.
|