E.Margit receptje
Kovászos muffin-kalácskák
1 dkg élesztő
1 dl langyos tej
10 dkg margarin
1 kk cukor
2 kk édesítőszer
50 dkg kovász vagy gyorskovász
35 dkg BL 80-as liszt
1/2 kk só
mazsola, csipogáskor
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztattam. (5 perc keverés, 30 perc pihentetés, 20 perc dagasztás.) A tésztát ezután olajozott tálcára kiborítottam, elfeleztem és a felét a gépbe visszatettem 2 ek kakaóporral, amit előzőleg vízzel sűrűre kikevertem. A fehér és a kakós részt is 24 felé osztottam és a muffinformába rakosgattam. Formázni nem nagyon lehet, mert ragadós és lágy a tészta, de nincs is szükség rá. A lényeg, hogy jó olajos legyen a tálca és a tészta is, akkor nem ragad semmihez hozzá. Kb 1,5 órát kelesztettem langyos helyen, majd az előmelegített sütőbe tettem 5 percre, nyitott ajtónál. Szerintem hideg sütőben is lehetne kezdeni a sütését, de nekem a begyújtott sütő fölött van az egyetlen langyos kelesztési lehetőségem. A tészta tetejét tejes tojással kentem le, majd kb 20 perc alatt megsütöttem.
Ez a tészta eredetileg a Velencei rozetta tésztája volt. Annak az elkészítése kicsit bonyolult, de nekem úgy tetszett a tésztája, hogy amikor azt csináltam, már eldöntöttem, hogy ebből valami kalács jellegű dolgot csinálni fogok.
Nagyon finom lett, érdemes kipróbálni, akár a gyorskovásszal is.
Gyorskovász (585 g)
2 g friss élesztő
275 g langyos víz
330 g BL 80-as liszt
Az élesztőt feloldjuk a víz egy részében, majd mindent összekeverünk. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 6-24 órán át.
|