E.Margit receptje
Burgonyás kenyér (2 méretben)
40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg főtt, áttört, hideg burgonya
10 dkg búzakovász (ez el is maradhat)
2 dkg élesztő (kovász nélkül + 1 dkg, azaz összesen 3 dkg)
2 kk só
1 kk cukor
1 kk sikér
3 dl kefir ( kovász nélkül esetleg egy kicsit több)
3 dkg margarin
Nagyon kemény tésztát dagasztattam a gépben (20 perc), majd 1/2 óra pihenés után ismét dagasztás következett. A második dagasztás végére már egészen fellágyult a tészta.
Ezután kivettem a gépből, majd kerekre formáztam, a tetejét megszórtam puffasztott amarántmaggal és csigavonalban bevágtam. 70-80 perc kelesztés után, előmelegített, gőzös sütőben sütöttem meg.
A csigavonalban bevágás nagyon jónak tűnik, mert erősen emeli felfelé, kelés közben a tésztát.
Újra megcsináltam a kenyeret a család megrendelésére.
A különbség az előzőhöz képest annyi volt, hogy a burgonyát nem forrón törtem át és hagytam kigőzölni, hanem hidegen, a hűtőből kivéve törtem össze. A második dagasztásnál nem győztem még lisztet a tésztához tenni, annyira ellágyult, de a végeredmény jó lett. A formázás utáni kelesztési ideje is megrövidült, szerintem ez is a lágyabb tésztától volt.
Most nem csigavonalban vágtam be, hanem ollóval vagdostam be a tetejét, így is jópofa lett.
Csökkentett méret (kb.75-80 dkg-os kenyér):
27 dkg BL 80-as liszt
7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
14 dkg főtt, áttört, hideg burgonya
6 dkg búzakovász (ez el is maradhat)
1,5 dkg élesztő (kovász nélkül + 0,8 dkg, azaz összesen 2,3 dkg)
1,5 kk só
1 kk cukor
1 kk sikér
2 dl kefir (kovász nélkül esetleg egy kicsit több)
2 dkg margarin |