E.Margit receptje
Shell kenyér (a kenyér formája emlékeztet a Shell emblémára, innen a neve)
50 dkg BL 80-as liszt
25 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 kk méz
2 dl langyos víz
1/3 friss élesztő
1 kk sikér
A liszt közepébe tettem a vizet, az élesztőt és a mézet, majd kb 5 percet vártam, hogy megpezsdüljön az élesztő.
2 dkg margarin
2 dl kefir
2 kk só
20 dkg búzakovász
A végleges folyadékmennyiség a kovász állagától is függ.
A gépben 20 perc dagasztás, 1 óra pihenés, majd ismét 20 perc dagasztás. A tésztát kiborítottam és egy lapnak kinyújtottam. Feltekertem, majd a tekercset oldalról ismét feltekertem. A tetejét mapraforgómaggal és pattogtatott Amránttal szórtam meg és bevagdostam.
Itt jön a képbe a Shell forma :-))
Kelés közben az egész fogta magát és eldőlt oldalra, így a bevágás a szélére került. Nem akartam újra formázni, ezért a félig megmaradt bevágásokat tovább vágtam, innen lett a fura alakja a kenyérnek. Túl magasra és keskenyre hagytam a tekerésnél, ezért dőlt el.
Ez a recept eredetileg a Búzacsírás kenyér receptje, némi módosítással. Itt a tekerés képei is láthatók.
Nagyon finom, laza kenyér lett, érdemes kipróbálni.
|