E.Margit receptje
Ötlet-kenyér
30 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg vegyes liszt (köles, amaránt, szója, hajdina, burg. pehely, szezámmagpehely, lenmagpehely vagy bármi, ami eszébe jut az embernek)
7 dkg rozskovász
7 dkg búzakovász
4 dl víz
-----------------------
3 dkg margarin
1,5 kk só
1 kk nádmelasz
1 kk árpamaláta szirup
1,5 kk sikér
1 dkg élesztő
A szárazanyagokat a gépben összekevertem, a közepébe lyukat csináltam. Ide került a víz és a kovász. Összekevertem a környező liszttel, a szélekről a tetejére húztam még egy kis lisztet és kb. 2 órát pihentettem. Ezután a többi hozzávalót rátettem a tetejére és bedagasztattam a géppel. 20 perc dagasztás, 1/2 – 1 óra kelesztés, 20 perc dagasztás következett, majd a gépben kelesztettem amíg az üst peremét elérte a tészta. Ezután a sütés programmal megsütöttem.
Ennek a kenyérnek van egy kis története is.
A gyorsprogramot szoktam dagasztásnak elindítani, ha nem akarom a tészta programon kivárni az előmelegítés fél óráját. Most is így tettem a kovászos tésztámmal, majd el kellett szaladnom itthonról és a gépet úgy felejtettem. Mire észrevettem már sütötte a teljesen lapos kenyértésztát. Szépen felrepedt a teteje, mint a keletlen tésztáknak szokott. Végül ehetőre, de nagyon tömörre megsült. Amikor észrevettem, hogy mi történt, akkor nagy mérgesen összeraktam a másik gépben ugyanezt a tésztát, hogy juszt is megsütöm rendesen, ahogy szántam. Mivel éjjel 1 óra volt, amikor a sütés előtti kelesztésre került a sor, így a gépben hagytam a kenyeret, mert már nem volt energiám a sütőben sütéshez foglalkozni vele.
Ezzel azt szeretném jelezni, hogy a sütőben is meg lehet ugyanezt a kenyeret sütni.
|