E.Margit receptje
Csíkos fonott kalács
75 dkg BL 80-as liszt (vagy 50 dkg finomliszt +25 dkg rétesliszt)
2 dl tej 2 dl kefir v. joghurt 2 egész (!) tojás + 1 tojás sárgája 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 3 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) vagy kb.12 dkg cukor
késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
A hozzávalókból tésztát dagasztunk a gépben. A dagasztás vége előtt 5 perccel kivettem a tésztát a gépből, gyorsan elfeleztem és az egyik felét visszatettem a gépbe 2 ek kakaóval, amit előzőleg kicsi vízzel sűrű péppé kevertem.
A fehér majd a barna tésztát is 4-4 felé osztottam, lapokat nyújtottam belőle, majd 1-1 lapot egymásra téve feltekertem. Kicsit hosszabbra húzogattam majd összefontam a 4 ágat. Tepsire tettem, pengével bevágtam a képeken látható formában, lekentem egész, felvert tojással, majd kb. 3/4 óra kelesztés után előmelegített sütőben 3/4 óra alatt megsütöttem.
A cukorból is folyadék lesz, ez változtathatja a hozzáadott folyadék mennyiségét. A lényeg, hogy annyi + lisztet tegyetek hozzá, hogy keményebb tésztát kapjatok a dagasztás végére.
|