E.Margit receptje
Bürli rozskovásszal
375 g BL 80-as liszt
175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g hajdinaliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek árpamaláta szirup (14 g)
1 kk nádmelasz (9 g)
475 g víz (mennyisége a kovász állagától függően változhat)
20 g élesztő
100 g rozskovász
---------------------------------
20 g só
1,5 kk sikér
A liszteket a gépbe tettem, összekevertem a közepébe egy lyukat csináltam, ahova beletettem a vonal feletti hozzávalókat. Kicsit összekevertem egy fakanállal az egészet, majd a szélein maradt lisztből a tetejére húztam egy keveset. Legfelülre szórtam a sót és a sikért. Kb. 40 perces pihentetés után elindítottam az első dagasztást. 20 perc dagasztás, 40 perc kelesztés, 10 perc dagasztás következett, majd kiborítottam a gépből a tésztát. Erősen lisztezett felületen 24 felé osztottam, zsömléket formáztam és kettesével egymás mellé téve, kicsit összenyomva tepsire tettem. Pengével bevágtam, majd így kelesztettem langyos helyen ismét kb. 40 percet. Erősen gőzős sütőben 25 perc alatt sütöttem meg.
Fantasztikusan finom lett. Nem gondoltam volna, hogy az új szerzeményeim (maláta és melasz) ilyen finom ízt adnak a kenyérfélének. A zsömle héja olyan illatú és ízű, mint a régi, gyerekkorombeli kenyereké. Kitűnően harmonizálnak a rozs és a kovász ízeivel. Ajánlom kipróbálásra, annak aki hozzá tud jutni ezekhez a dolgokhoz.
|