E.Margit receptje
Repedt kenyér
40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg zabpehely
10 dkg árpapehely
2,5 dl víz
12 dkg búzakovász
12 dkg rozskovász
--------------------------------
2 dl kefir
2 kk sikér
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olívaolaj
késhegynyi aszkorbinsav
1 dkg élesztő
Változtatni lehet a kovász milyenségén, a liszteken, a pehely milyenségén és mennyiségén is. Ez utóbbira majd a végén visszatérek.
A liszteket és a pelyheket a gépben összekevertem, a közepébe lyukat csináltam és beletettem a vizet és a kovászokat. Kicsit fakanállal bekevertem, a tetejére lisztet húztam, majd fél napra elmentem itthonról.
Este a többi hozzávalót is a gépbe tettem és tésztát dagasztottam belőle a következők szerint.
20 perc dagasztás, legalább egy óra kelesztés, 20 perc dagasztás, formázás, tepsin kelesztés 1 órát, majd sütés előmelegített, gőzös sütőben egy órát.
Már a formázva kelesztés alatt kirepedt a tészta, de nem bántam, mert nagyon jól nézett ki. Nem dolgoztam újra össze, hanem így sütöttem meg. Persze sütés közben még tovább repedt, de a családom szerint ez a legfinomabb és legropogósabb része a kenyérnek.
Ha valaki nem szeretné, hogy repedt legyen a kenyere, akkor kevesebb pelyhet tegyen bele. A kieső mennyiséget lehet egy kis liszttel pótolni.
|