E.Margit receptje (Német/Olasz recept alapján)
Szicíliai kenyér
17 dkg búzakovász vagy gyorskovász
35 dkg BL 80-as liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kk só
1 ek olíva olaj
1 ek méz
3,3 dl víz (a kovász állagától függően változhat)
1/4 kocka friss élesztő
A lisztféléket a gépbe tettem, majd a közepébe lyukat csináltam. Ide került a víz és a kovász. Kicsit belekevertem a lisztből is és a tetejére is lisztet húztam. A többi hozzávalót a liszt tetejére tettem, úgy hogy az élesztő ne érintkezzen mással. 1-2 óra múlva lehet a gépet indítani, a dagasztás végeztével a tésztát 2-4 órát kell keleszteni. Kiborítva 2 részre vágjuk és formázzuk, mint a baguettet. A tésztát kinyújtjuk négyszögletesre, majd az alsó harmadát felhajtjuk. Erre néhány centis átfedéssel lehajtjuk a felső részt, ezután jól összenyomkodjuk. Ezután két kézzel feltekerjük középig a tésztát, majd a felső részt ráhúzzuk a tekercsre és a szél részt jól rányomkodjuk. Ezzel egy szoros tekercset kapunk. Előre – hátra görgetve a tésztát 60 cm-esre nyújtjuk, majd a végeit S alakban, de a végeit beljebb görbítve, behajtjuk. A tetejét bevizezzük és szezámmaggal megszórjuk. A tepsin kelesztés után, 260 fokra előmelegített, gőzös sütőben kezdjük sütni. A hőmérsékletet előbb 230, majd 180 fokra kell mérsékelni. Összesen egy órát kell sülnie.
Én csak egy tekercset csináltam a tésztából, mert egy tepsiben nem fért volna el a kettő és nem volt kedvem kétszerre megsütni.
Ezt a kenyeret Csucsu már régebben megcsinálta, de a receptem nem tőle, hanem német oldalról van. Ennek is egy erősen módosított változata, mert az ottani recept 3 napos elkészítési időt adott meg. Ezt egy kicsit sokalltam :-)
Megsütöttem ennek a kenyérnek a gépi változatát is. Megformáztam ugyanúgy, mint a fentit, de enélkül is meg lehet sütni.
20 perc dagasztás, 1-2 óra kelesztés, 20 perc dagasztás, majd a pitli tetejéig kelesztés, utána sütés.
|