E.Margit receptje (Német recept alapján)
Rusztikus zsömlecipók – kovászos változat
50 dkg BL 80-as liszt
(vagy 30 dkg BL 80-as + 10-10 dkg fehér és teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
2 dkg burgonyapehely
15 dkg rozskovász
3 dkg élesztő
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 dkg margarin
1,5 kk só
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 kk sikér
A lisztfélék közepébe lyukat csináltam, ide került a folyadék és a kovász. Kicsit bekevertem a liszttel és a szélekről egy kevés lisztet a tetejére húztam. A többi hozzávalót az egész tetejére tettem, majd 1 órán keresztül a kovászt hagytam megindulni. (A hűtőből vettem elő a kovászt, amihez kb. 3 hete nem nyúltam.)
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd fél órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkásra formázzuk és 10 percet kelesztjük. Ezután 10 felé vágjuk és kicsit hosszúkás zsömléket formázunk belőle. 5 db-ot kézzel vagy sodrófával elnyújtjuk, úgy, hogy egy másik darab elférjen benne. Rátéve a másikat felhajtjuk a széleit, de nem baj ha rések maradnak a tészta szélei között. Addig igazgattam, amíg a hosszú oldal közepét egy kicsit egymásra tudtam húzni, ennek később lesz jelentősége. A felső részt, ahol a szélek vannak, lefordítjuk és egy vastagon lisztezett konyharuhára tesszük így. Kb. fél óra kelesztés után óvatosan felfordítjuk és egy tepsire tesszük, most a szélek kerülnek felülre. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb. fél órát. A visszafordítás és a sütés közben van jelentősége, hogy egy kicsit a széleket összehúztam, mert így nem nyílt szét teljesen.
Megcsináltam megint, most sikerült fáziképeket is készítenem. Annyit változtattam a recepten, hogy cukor helyett, most melaszt tettem bele.
Egy következő alkalommal nem 5 cipót csináltam ugyanebből a mennyiségből, hanem négyet. Így rendesen lehet szeletelni, mert meg van a kellő magassága. Nagyon jó lett.
Most egy kicsit rozsos változatot csináltam és úgy, hogy az összes liszt fele teljeskiőrlésű volt. Tehát 25 dkg BL 80-as mellé 15 dkg tk. tönköly rétesliszt és 10 dkg tk. rozsliszt került. A recept többi része és az elkészítés változatlan.
Még egy kép (a háttérben a kalácscipók):
|