E.Margit receptje (Német recept alapján)
Rusztikus zsömlecipók (5 db 20 dkg körüli cipó lesz belőle)
60 dkg BL 80-as liszt
(vagy 30 dkg BL 80-as + 10-10-10 dkg fehér és teljes kiőrlésű tönköly és teljes kiőrlésű búzaliszt)
2 dkg burgonyapehely
4 dkg élesztő
2,1 dl víz
2 dl tej
2 dkg margarin
1,5 kk só
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 kk sikér
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd fél órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkásra formázzuk és 10 percet kelesztjük. Ezután 10 felé vágjuk és kicsit hosszúkás zsömléket formázunk belőle. 5 db-ot kézzel vagy sodrófával elnyújtjuk, úgy, hogy egy másik darab elférjen benne. Rátéve a másikat felhajtjuk a széleit, de nem baj ha rések maradnak a tészta szélei között. Addig igazgattam, amíg a hosszú oldal közepét egy kicsit egymásra tudtam húzni, ennek később lesz jelentősége. A felső részt, ahol a szélek vannak, lefordítjuk és egy vastagon lisztezett konyharuhára tesszük így. Kb. fél óra kelesztés után óvatosan felfordítjuk és egy tepsire tesszük, most a szélek kerülnek felülre. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb. fél órát. A visszafordítás és a sütés közben van jelentősége, hogy egy kicsit a széleket összehúztam, mert így nem nyílt szét teljesen.
|