Citromos süti – Kaczér Laci bácsi receptje
Ez a receptem egy nagyon kedves gyerekkori szomszéd bácsitól van, aki sajnos már nem él. Rá emlékezem, amikor a nevét a recept mellé írtam.
Tészta:
30dkg liszt,
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
0,5 dkg szalalkáli 4 ek vízben elkeverve
2 lapnak megsütni
Krém I.:
3,5 dl tej
15 dkg porcukor
1 cs van. Cukor
4 púpos ek liszt
ezt összekeverni és sűrűre felfőzni, majd kihűteni.
Krém II.:
15 dkg margarin
1 citrom leve és reszelt héja
15 dkg porcukor
1 van cukor
ezt kikeverni habosra
A végén a kétféle krémet összekeverni és a két tészta közé kenni. 1 nap múlva lehet szeletelni.
Diabetikus változat:
Citromos szalalkális süti: Tészta: 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 kk édesítőszer (Süssina, folyékony), 1 tojás, 1/2 cs szalalkáli (kb.: 0.7 dkg) 4 ek vízben elkeverve + 0,6 dl víz vagy tej.
Ezt összegyúrni és két egyforma lappá kinyújtani, majd tepsi hátulján megsütni.
I. krém: 4 dl tej, 4 púpos ek liszt, 1 kk édesítőszer, 1/2 kk vanília aroma. Ezt összefőzni és kihűteni hidegre!!
II. krém: 17 dkg margarin, 1 kk édesítőszer, 1/2 kk vanília aroma, 1 citrom reszelt héja, 1 citrom leve + 2-3 evőkanál.
Ezt géppel alaposan (habosra ? ez cukor nélkül nem igazán sikerül) kikeverni, majd bele a főzött, hideg krémet. A kihűlt lapok közé megy az összes krém, utána alufóliával letakarva legalább egy napot állnia kell, hogy a tészta felpuhuljon. Kicsit macerás süti, de megéri, mert nagyon finom. Dupla adagot is érdemes csinálni, akkor pont egy tepsi alja nagyságúra lehet a tésztát nyújtani.
|