E.Margit receptje
Sonkás süni (16 db)
280 g hideg kefir
2 dkg élesztő (kovász nélkül kicsit több)
100 g (hideg) búzakovász - ez esetleg ki is maradhat
1 kk cukor
1,5 kk só
1 hideg tojás
270 g BL 80-as liszt
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g fehér tönkölybúzaliszt
50 g hideg vaj hajszál vékony szeletekre vágva
A kovász minősége befolyásolhatja a hozzáadott folyadék mennyiséget.
Mint a hozzávalókból is látszik, a tésztát hidegen kell összedolgozni, jó keményre. A gépben dagasztattam, de a tetejét a dagasztás idejére nyitva hagytam, majd azonnal kivettem a tésztát és egy kiolajozott tálba tettem. A tészta tetejét is leolajoztam, majd letakarva hűtőbe tettem 40 percre. Tálcára borítva 4 felé vágtam, majd a kifliknél szokásos módon kinyújtottam négyszögletesre. Megraktam hajszál vékony sonkaszeletekkel és átlóiban elvágtam. A négy háromszöget azonban nem a kifli szerint megszokott formában tekertem fel, hanem oldalirányban (ld. a képet). Így az egyik vége ducibb, a másik vékonyabb lett. A tepsin kelesztettem fél órát, majd tejes tojássárgájával kentem le és ollóval sűrűn bevagdostam, a „süni” feje felől hátrafelé haladva. Egy részét reszelt sajttal megszórtam. Két tepsivel lett belőle. Előmelegített sütőben, kb. 1/2 órát sütöttem.
|