E.Margit receptje (Német recept alapján)
Sváb pacsni (10 db - 2 tepsi lett belőle)
Kovász előző nap:
125 g BL 80-as liszt
75 g víz
1,5 g élesztő
ezeket összekeverve 14 órán át állni hagyjuk
ehelyett előző este aktivizált kovászt használtam, 20 dkg-ot
Tészta:
45 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dl víz
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1,5 kk só
15 g sütőmaláta (helyette 1 kk cukor)
4 dkg margarin
20 dkg kovász (az állaga befolyásolja a tésztához tett folyadék mennyiségét)
Minden hozzávalóból tésztát dagasztatunk a gépben, majd 60 - 80 perc pihentetés következik. Eközben kétszer összenyomkodjuk a kelésben lévő tésztát.
Nedves lapra borítjuk, majd vizezett késsel 20 cm hosszú és 2-3 cm széles darabokra vágjuk. A tepsire vizes kézzel, kicsit meghúzva és a végeit aláhajtva tettem át. A tetejét durva sóval, tökmaggal és lenmaggal szórtam meg. Előmelegített, gőzös sütőben 1/2 óra kelesztés után sütöttem.
A következő alkalommal, amikor megsütöttem, csökkentettem az élesztőt, cukor helyett malátát tettem bele és 20 dkg teljes kiőrlésű lisztet tettem (a fehér tönkölyliszt maradt ki. Élesztőből csak a fele került bele, mint a megadott, így is nagyon finom lett, csak valamivel lassabban kelt meg.
|