E.Margit receptje (Német recept alapján)
Svájci tejes zsömle
250 g langyos tej
30 g friss élesztő
2 kk cukor
1 kk só
2 kk maláta (kimaradt, mert nincs)
50 g lágy margarin
250 g BL 80-as liszt
100 g fehér tönkölybúzaliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
a kenéshez 1 tojássárgája kevés tejjel elkeverve
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd kiolajozott tálban, langyos helyen 30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát olajozott felületre borítjuk és 12 felé osztjuk. A darabkákat összegyúrjuk, majd megformázva 1 vagy 2 tepsire tesszük. A tetejét bevágjuk, oldalt érjen le a bevágás a tepsiig. A duplájára kelesztjük (kb.1/2 óra), majd lekenjük a tejes tojássárgájával. A vágott részeket hagyjuk ki a kenésből. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ebből a tésztából szerintem nagyon finom gépi kenyeret is lehetne sütni, csak kicsit kevesebb élesztővel.
Következő alkalommal is fnomra sikerült:
|