Ezt a péksüteményt a formája után neveztem el Pacsninak, mert a régi, gyerekkorombeli pacsnira hasonlít a formája. Sajnos annak a tésztájára már nem emlékszem, így nem tudom, hogy ez a német recept alapján készült sütemény hasonlít-e rá. A német neve Seelen, ez annyit jelent, hogy lélek. Bárhogy próbáltam valami olyan megfelelőt keresni neki, ami fordításként megállta volna a helyét, nem találtam. Ezért maradt a Pacsni. Ennyi bevezető után a recept:
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Pacsni 10 db
80 dkg BL 80-as liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg élesztő
2 kk só
2 kk cukor
3 dl víz (még kellett hozzá dagasztás közben)
3 dl kefir
2 ek olíva olaj
2 késhegynyi aszkorbinsav
kömény, durva só a szóráshoz
A tésztát bedagasztatni a gépben, kelesztés 45-60 perc, közben kétszer össze kell nyomkodni. Kiborítani, majd kb. 15 x 30 cm-re nyújtani, igazgatni. 10 felé vágni, majd vizes kézzel kb. 25 - 30 cm-re húzva a tepsire tenni. A végei egy kicsit ellapulhatnak, a közepe keskenyebb. Vízzel lekenni, a tetejét köménnyel és durva sóval megszórni. Keleszteni nem kell, bár nekem a második tepsi kénytelen kelni az első sütési ideje alatt. Sütési idő 20-25 perc, 240 fokon, előmelegített, gőzös sütőben.
Megjegyzés: A második sütés sokkal szebbre, magasabbra sült, tehát érdemes egy fél órát keleszteni sütés előtt.
|