E.Margit receptje
Barna rizses kenyér
50 dkg BL 80-as liszt
15 dkg tönköly fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 búzacsíra
2 dl langyos víz
2,5 dl kefir
20 dkg búzakovász
1,3 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
2 dkg margarin
2 kk só
6 dkg puffasztott barnarizs (CBA-ban lehet kapni :-))
A lisztféléket a gépbe készítettem, fakanállal összekevertem, a közepébe lukat csináltam. Ide került víz, a cukor és az élesztő, néhány perc múlva a kefir és a kovász. A lisztet a folyadék tetejére húztam a szélekről és erre tettem a sót és a margarint. 1/2 óra pihenés után 25 perc dagasztás következett, 1 óra kelesztés, újabb 25 perc dagasztás. Kiborítottam, háromfelé szedtem, lapokra nyújtottam és a lapokat puffasztott barna rizzsel megszórtam és egymásra tettem. Feltekertem a három lapot egybe, majd a tekercset oldalról ismét feltekertem. Ez lett a végleges formája a kenyérnek. 1,5 órás kelesztés után a tetejét bevágtam pengével és előmelegített, gőzös sütőben 1 óra alatt megsütöttem.
Az oldala kifakadt sülés közben, de lehet, hogy ez lesz a legfinomabb rész :-))
|