E.Margit receptje (Német recept alapján)
Vajas, mákos zsömle
150 ml tej vagy kefir
125 ml víz
25 g friss élesztő
30 dkg BL 80-as liszt (+ 4-5 ek liszt dagasztásnál)
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
1 tojás
25 g vaj
1 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
(a liszt egy része helyett teljes kiőrlésű rozslisztet is lehet tenni, ekkor 1/2 -1 kk sikér)
Kell még:
50 g olvasztott vaj
26 cm-es átmérőjű, magas tortaforma, kivajazva
1 tojássárgája, kicsi tejjel kikeverve
mák, a szóráshoz
A gépben a tésztát megdagasztatjuk, majd 30 perc kelesztés után ismét rövid dagasztás következik. Kivesszük a tésztát, 16 felé osztjuk, majd golyókká formázzuk. A darabokat egyenként az olvasztott vajba forgatjuk, majd a kivajazott tortaformába tesszük. A külső részen 10 db, a belső körben 5 db, középre 1 db fér el. 30 perc kelesztés után a tejes tojássárgájával lekenjük, mákkal megszórjuk, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.
Sütéskor érdemes egy alufóliát alátenni, mert a kapcsos tortaformából kifolyhat a vaj.
Mivel a mákot nem kedvelik a gyerekeim, ezért nem csak mákkal, hanem szezámmaggal és durva sóval is szórtam zsömléket.
Megjegyzés: vagy a folyadékot kell némileg csökkenteni, vagy a liszt mennyiségét emelni, mert dagasztás közben nagyon elfolyt a tészta.
|