E.Margit receptje – Kenyérke recepetje alapján
Rozskenyér, sütőben sült
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg rozspehely, durvára darálva
15 dkg BL 80-as liszt
1,5 dl víz (+15 ml víz)
0,5 dkg élesztő
1 kk barna cukor
30 dkg rozskovász (igen aktív állapotban)
2 kk sikér
csipogásnál:
1/2 kk kenyérfűszer
2 kk lenmag pehely
2 kk szezámmag pehely
A gépben : fakanállal összekevertem a kovászt, a vizet, a cukrot és az élesztőt a lisztek közepében kialakított lukban. 20 perc pihenés és 30-40 perc dagasztás után a tésztát kiolajozott tálba borítottam. Amikor a duplájára kelt, kicsit összenyomkodtam, deszkán megformáztam és a kiolajozott jénai tálba tettem. Nincs semmilyen kenyérsütőformám, ezért esett a választásom erre a tálra. A hideg sütőben kelesztettem több órán keresztül, majd a végén nyitott sütőajtónál begyújtottam a gázt takarékra, hogy egy kicsit jobban keljen a tészta. Kb. 20 percet még így kelt, majd nagy lángon 50 percet sütöttem.
|