E.Margit receptje (Német recept alapján)
Velencei rozetta
1 dkg élesztő
2 ek langyos víz
7 dkg margarin
0,6 dl olaj (olíva)
3 ek cukor
50 dkg kovász vagy gyorskovász
30 dkg BL 80-as liszt (+ 1-2 evőkanálnyi a dagasztásnál)
1/2 kk só
A gépben összedagasztattam a tésztát, majd kiolajozott tálban kelt 2 órán át. A tésztát ezután kiborítottam, 9 felé osztottam, majd a darabokat 14 cm átmérőjű körré nyomkodtam szét. Kicsit bonyolultan hangzik majd az elkészítése, de megcsinálni nem nehéz. A kör közepét bejelöljük, majd a kör szélét arányosan 5 felé osztjuk és bejelöljük. A jelöléseket egymás után megfogjuk és középre hajtjuk. Az utolsót a többi alá kell bedugni, majd alaposan belenyomjuk az ujjunkkal a közepébe, hogy kelésnél, sülésnél ne nyíljon ki. Ha elsőre nem jól sikerül, akkor szét lehet hajtogatni, rövid időre félretenni a tésztát pihenni, majd újra lehet kísérletezni vele. A kész darabokat tepsin kelesztettem közel 2 órát, az utolsó fél órára már alágyújtottam a sütőt, hogy langyosabb helye legyen. A tetejét felvert tojásfehérjével kentem le, majd előmelegített sütőben, aranysárgára sütöttem.
A tészta nagyon jó fogású, lágy, de ruganyos lett. Kelesztés közben néhányszor visszanyomkodtam a csücsköket, mert mindig szétkelt.
Ennyi kovászom nem szokott lenni, ezért előző este szaporítottam fel és hagytam szobahőmérsékleten állni reggelig. Ezzel, az igen aktív kovásszal csináltam a tésztát.
Gyorskovász (585 g)
2 g friss élesztő
275 g langyos víz
330 g BL 80-as liszt
Az élesztőt feloldjuk a víz egy részében, majd mindent összekeverünk. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 6-24 órán át.
|