E.Margit recetje (Német recept alapján)
Tejes, kovászos muffinzsömle (24 db)
20 dkg búzakovász
3,5 dl langyos tej
4 dkg margarin vagy vaj
40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 kk só
1,5 kk cukor
1 dkg élesztő
Eredetileg csak fehér lisztből lett volna a a zsömle, én szokásom szrint tettem bele egy kis egészségesebb lisztfélét is.
A hozzáadott folyadék mennyisége a kovász állagától függően változhat. A gépben mindent összedagasztatunk, majd kiolajozott tálban 2-4 óra alatt a duplájára kelesztjük. A kelesztési idő a környezeti hőmérséklettől és a kovász aktivitásától függően nagyon elérő lehet. Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk, összenyomjuk és 24 darabot formázunk belőle. Kivajazott muffinformába tesszük, majd ismét a duplájára kelesztjük. 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A fele tésztából egy 24 cm hosszú formában kenyeret is lehet sütni.
Egy következő sütés képei:
|