E.Margit receptje (Német/Amerikai recept alapján)
Hajtott zsömle
56 dkg durumbúza liszt (helyette BL 80-as is jó) + 10 dkg
2 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál cukor
2 kk só
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj a megkenéshez
Ebben a receptben is a liszt egy részét kicseréltem búzacsírára és korpára. Az eredeti lisztmennyiséghez még 10 dkg-ot tennem kellett, mert nagyon folyós volt a tészta.
Az élesztőt 1 dl tejben elkeverjük, 5 percet állni hagyjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a gépben tésztát dagasztunk belőle. Kivajazott tálban 1 – 1 1/2 óra alatt a duplájára kelesztjük, majd ököllel összenyomjuk. 10 perc pihentetés után kiborítjuk, elfelezzük, majd 20 x 40 cm-es lapokra nyújtjuk és lekenjük olvasztott vajjal. Mindkét tésztát 4 csíkba (5 cm-es) felvágjuk, a csíkokat szintén négybe vágjuk. Így lesz összesen 2 x 16 db tésztánk. Minden tésztadarabkát félbehajtunk úgy, hogy az alsó szélen 1 cm kimaradjon a takarásból. Tepsire tesszük, alulra kerül a rövidebb rész, majd 30-40 percig kelesztjük. A tetejét olvasztott vajjal kell lekenni, majd 220 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Nagyon finom, puha reggeli péksütemény lesz belőle.
Ez a zsömle 1870-ből, a bostoni Parker House Hotelból származik.
Tapasztalat: Érdemes az egy centis részt valóban meghagyni és a tepsire helyezésnél még egy kicsit lenyomni, mert ezzel akadályozhatjuk meg, hogy a zsömlék kinyíljanak kelés és sülés közben.
Egy következő alkalommal módosítottam a recepten.
30 dkg BL 80-as liszt 30 dkg tk tönkölybúzaliszt 6 dkg Grahamliszt 2,5 dkg burgonypehely
2 dkg friss élesztő
kb 4 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál cukor
2 kk só
1 tojás 8 dkg búzakovász
3 dkg olvasztott vaj a megkenéshez
A tej mennyisége nem elírás, nem győztem az eredetin felül még hozzátenni, mert annyira kemény volt a tészta.
Az elkészítés ugyanaz, mint előzőleg, csak a kelesztés végén tejes tojássárgájával lekentem és megszórtam napraforgó és tökmaggal.
|