E.Margit receptje (Német recept alapján)
Ropogós-kovászos zsömle
Két módon készülhetünk elő a zsömle sütéséhez. Vagy előző nap gyorskovászt készítünk a megadott mennyiségekből, vagy a meglévő kovászt aktiváljuk 2-4 órán keresztül és készítünk egy friss, aktív kovászt ugyanabban a mennyiségben. Ha éppen aktív kovásza van valakinek, akkor nincs ez a várakozási idő.
Gyorskovász (előző nap)
12,5 dkg liszt (BL 80-as , vagy rozzsal vegyesen)
1,5 dl víz
0,5 dkg élesztő
Ezt összekeverve 12 órán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten
Kész kovászból:
6 dkg búzakovász
6 dkg rozskovász (lehet csak búzából is csinálni)
3-4 dkg BL 80-as liszt
3-4 dkg rozsliszt
+ annyi víz, hogy összesen 25 dkg legyen, 2-4 órát álljon, amíg jó savanyú lesz
Tészta:
30 dkg BL 80-as liszt
5 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
200 ml víz ( a kovász állagától függően változhat)
0,5 dkg élesztő
1,5 kk só
1 kk barna cukor
1 kk sikér
Minden hozzávalót a gépbe tenni és bedagasztani. Kiolajozott tálban duplájára keleszteni, majd kiborítani, átgyúrni és 15-16 felé vágni. Rozsliszten átforgatni, hogy a külseje majd rusztikus legyen. Formázva kb. 1-1 1/2 órát keleszteni, majd sütés előtt éles késsel vagy pengével hosszában bevágni 1 cm mélyen. Előmelegített, gőzös sütőben 25-30 percig kell sütni.
Kipróbáltam a pengével való bevágást. Nekem nagyon tetszik, sokkal könnyebb, mint késsel. Nem ragad rá a tészta és nem akad a tésztában, mint a kés.
|