E.Margit receptje
Ünnepi kenyér - az új kenyér ünnepére:
40 dkg BL 80-as liszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
5 dkg búzacsíra
5 dkg búzakorpa
1 kk méz
1,5 dl langyos víz
1/4 friss élesztő
1 kk sikér
2 dkg margarin
2,5 dl kefir
2 kk só
25-30 dkg búzakovász
A folyadék mennyisége a kovász állagától függően változhat.
A liszt közepébe tettem a vizet, az élesztőt és a mézet és a kovászt, kicsit összekevertem, majd a szélekről ráhúztam egy kevés lisztet és pihentettem 1 órát. 20 perc dagasztás, 1 ó pihenés, 20 perc dagasztás, formázás, majd 1 -1,5 óra kelesztés után, előmelegített, gőzős sütőben 1 óra sütés. Nagyon szép kenyér lett.
Jégkása véleménye:
Szeretnék beszámolni legujabb sütésemről.Sütöttem egy kovászos kenyeret a Te Ünnepi kenyér receptje alapján, de ugy, hogy este bedagasztottam egy tálba tettem mivel hűvös az este kiraktam az ablakba, reggel fél hatkor felkeltem és átgyurtam formáztam zacskóba tettem és még kelesztettem ugy 7-g. Sütöbe tettem és begyujtottam kicsit ráaludtam ezért sötétebb lett mint szerettem volna. De nagyon szép kenyér lett, megkóstoltam a héja vastag egy kicsit de nem kemény hanem jó ropogós. A kenyér kicsit sűrű.
E.Margit
Változtattam a recepten és csináltam egy kisebb változatot belőle, ezt szerintem kenyérsütőgépben is meg lehet sütni. Kicsit megemeltem az élesztő adagját és csökkentettem a kovászét. Így könnyebb, levegősebb lett a kenyér.
Módosított recept:
- 27 dkg BL 80-as liszt
- 7 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 7 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg búzacsíra
- 1 kk méz
- 1 dl víz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 kk sikér
- 2 dkg margarin
- 1,6 dl kefir
- 1,5 kk só
- 12 dkg búzakovász
- késhegynyi aszkorbinsav
Az elkészítés menete ugyanaz, mint az eredeti receptnél.
90 dkg-os kenyér lett, nagyon finom.
|