A mézeskalács
Meske 2005.12.26. 21:38
Itt megtudhatod, hogy honnan is ered a mézeskalács készítés, valamint egy receptet is elolvashatsz, ha szeretnél ilyeneket készíteni.
Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. A mézeskalácsot korábban cserépformában, később pedig úgynevezett mézeskalácssütő formában készítették. Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.
Íme egy recept:
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 25 dkg méz
- 12,5 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2,5 dkg kakaó
- fűszerek: szegfűszeg, fahéj
- Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihül. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
|