E.Margit receptje
Rácsos kalács:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész (!) tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok) késhegynyi aszkorbinsav 1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
Elkészítés: A tésztát a gépben dagasztottam. A második dagasztás utolsó 5 percében kiloptam a tésztát a gépből, elfeleztem, a felét visszatettem a gépbe vizezett kakaóporral együtt. Így még pont összekeveredett a kakaóval a tészta. ( 2 ek kakaó, sűrűre keverve vízzel)
A fehér felet addíg kinyújtottam, majd a barna 3/4 részét hurkába sodortam és rátekertem a fehér lapot. Áttettem a tepsire, majd a maradék barna tésztából vékony tégalalapot nyújtottam, amit bevagdostam a képeken látható minta szerint. Széthúztam a rácsot, ráfeketettem a kalács tetejére, majd a széleket aláhajtottam. Vizezett tojássárgával kentem le. 30 perc kelesztés után előmelegített sütőben sütöttem kb. 30 percig.
|