E.Margit receptje
Zab és rozspelyhes, kovászos kenyér
50 dkg BL 80-as liszt (+5dkg kellett bele dagasztásnál)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt
1 kk barna cukor
1 dkg élesztő
2 dl langyos víz
15 dkg rozskovász
15 dkg búzakovász
1 kk sikér
4 dkg margarin
2 dl kefir
2 kk só
15 dkg pehely (zab és rozs vegyesen), a második dagasztáskor, a csipogásnál tettem bele
A liszteket a kenyérsütőgépbe tettem, kicsit összekevertem egy fakanállal, majd a közepébe egy jó nagy lyukat csináltam. Ide tettem a cukrot, az élesztőt, a kovászokat és a vizet. A fakanállal egy kicsit összekevertem a liszttel a folyékony dolgokat, majd egy kicsi lisztet a szélekről, ennek a kovásznak a tetejére húztam. A tetejére tettem a kefirt, margarint, sikért és a sót.
1 óra pihentetés, 20 perc dagasztás, 1 ó kelesztés, 20 perc dagasztás, 1 ó kelesztés tálban, kézzel átgyúrás, formázva 1-1,5 óra kelesztés, majd 1 óra sütés. A tetejét kukoricakeményítős vízzel kentem le sütés előtt, majd közben is kétszer (ez el is maradhat, mert nem hozta meg a várt erdményt).
Kicsit szorosabb állagú, de nagyon finom kenyér lett, a pelyhek egészben maradtak a kenyérben.
|