E.Margit receptje
Pogácsa
Tészta
50 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
1 kk cukor
1 dl langyos tej
1,5 dl kefir
5 dkg margarin
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
1 tojás
Töltelék
20 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg margarin
Tetejére
1 tojás sárgája vízzel kikeverve
reszelt sajt
szezámmag
mák
kömény
A gépben mindent összeraktam és bedagasztattam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Nyitott tetőnél dagasztott a gép és kikapcsolva kelesztettem, hogy ne nagyon melegedjen fel a tészta. Lisztezett deszkára borítottam és elfeleztem. Az egyik felet kinyújtottam, amilyen nagyra és vékonyra csak tudtam, majd megkentem olvasztott vajjal és megszórtam reszelt sajttal. Most jön a hajtogatási trükk, amit nehéz lesz elmagyarázni, és most nem tudtam fázisfotókat csinálni róla sajnos. Nem szerettem volna többször hajtogatni, ezért a következőt csináltam. Az előttem téglalap formában lévő tésztát képzeletben elfeleztem, majd a feleket elharmadoltam.. Jobbról balra az első harmadnál hajtottam egyet, majd még egyet, így a tésztaszél a képzelt középső vonalra került. Ugyanezt megcsináltam balról jobbra is. Így középen találkoztak a tészták. Fentről lehajtottam a felső szélet a középvonalig, majd alulról felfelé ugyanígy. Ennél a találkozási vonalnál félbehajtottam a tésztát. Ezt a gombócot kinyújtottam, most már kisebbre, mint az előbb, majd megkentem olvasztott vajjal és most már csak a széleket hajtottam be a középvonalig. Jobbról középig, balról középig, majd fentről és lentről. Megint félbehajtottam a találkozásnál és betettem a hűtőbe. Ugyanezt a másik tésztával is. Az egyik tésztát 1 óra után sütöttem, a másodikat 6 óra múlva. Kitűnően lehet dolgozni vele miután a hűtőből előveszi az ember, nyugodtan el lehet tenni másnapra is. A hűtőből kivéve egészen vékonyra nyújtottam, majd a tetejét lekentem vizezett tojássárgájával és megszórtam reszelt sajttal, köménnyel, mákkal és szezámmaggal. Kiszaggattam a legkisebb pogácsaszaggatóval és forró sütőben 20 perc alatt megsütöttem. A második adagot rombusz formájúra vágtam, de ez nem vált be, mert rengeteg eldőlt sütés közben.
Legközelebb szombaton csinálok, akkor megpróbálok fázisfotókat is csinálni, ha sikerül, akkor felteszem azokat is a képekhez.
Tapasztalat:
Ez a pogácsa frissen fogyasztva a legjobb.
Szerintem a hűtőben megformázva is el lehet tenni és tényleg akkor sütni, amikor enni akarja az ember vagy érkeznek a vendégek.
|