E.Margit receptje (Index fórumon "Modato"-tól kaptam az eredeti receptet)
Diétás kuglóf
33 dkg BL 80-as liszt
7 dkg margarin
1,5 kk folyékony édesítőszer
2 dkg élesztő
csipet só
1/2 kk vanília aroma
3 db tojás sárgája
2 dl tej
kakaó, mazsola, citromhéj ízlés szerint.
Az egészet a gépbe raktam és azzal dagasztattam össze. A tej egy picit sok, egy 1/2 dl-t hagyjál a mérőpohárban és dagasztás közben adagolj még hozzá, ha szükséges.
A kakaót a végén tettem bele, hogy csíkos legyen a tészta, mint a kalácsnál, de a Pana olyan tempóban kever, hogy a kelleténél jobban belekeveredett a kakaó, pedig hamarabb ki is kapcsoltam a gépet.
Kivajazott - lisztezett kuglófformába tettem, 1/2-1 óra kelesztés után sütöttem. Legközelebb kipróbálom, hogy a formába a vajra liszt helyett kakaóport fogok szórni, attól szebb lesz szerintem.
Az eredeti receptet is bemásolom, mert az én formámhoz csökkenteni kellett az adagot. Akinek a "mai" méretű kuglófsütője van, annak kevés lenne az én csökkentett adagom.
Modato beírása a fórumon:
"Csokis kuglóf: 50dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
0,5 dkg só
2 dkg van. cukor
4 db tojássárgája
2 dkg kakaó
3 dl tej ( nekem kicsit kevesebb vagy több liszt egy kicsit)
5 dkg mazsola
citromhéj
1 dl tejben elkevered az élesztőt egy kis liszttel és cukorral és kovászt készítesz.
Egy nagyobb tálba beleteszed a többi hozzávalót és a kovászt, jól összedolgozod.
Majd egy alaposan kikent kuglófformába teszed és 1/2-1 órán át keleszted.
200 C fokon sütöd 30 percig és közben cukros vízzel megkened, majd ezután 180 fokon szárítod.
Ha nem akarsz kakaósat akkor 2 dkg több liszt kell.
Én úgy csináltam, hogy majdnem készre kevertem a tésztát és akkor megfeleztem . Egyikhez tettem kakaót a másikba még egy kis lisztet.
Nagyjából rúdakat formáztam belőlük összetekertem őket és így raktam a formába.
A recept nem a sajátom innen kaptam valakitől ,de ne haragudjatok már nem emlékszem, hogy kitől."
|