E.Margit receptje (Német recept alapján)
Ropogós zsömle - Knusprige Brötchen (20 db) – ahogy én csináltam
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt
42,5 dkg BL 80-as liszt
200 ml langyos víz (+ dagasztásnál 2 ek még kellett hozzá)
0,8 dkg élesztő
10 dkg búzakovász
1,5 kk só
1 kk sikér
késhegynyi aszkorbinsav
150 ml kefir
2 dkg margarin
A liszteket a gépben összekevertem, a közepébe lyukat csináltam, majd ide tettem a vizet, az élesztőt és a kovászt. Összekevertem egy fakanállal, a szélekről lisztet húztam a tetejére, majd rátettem a többi hozzávalót is. Így pihent 30 percet, majd dagasztás 20 perc, pihenés 30 perc, dagasztás 20 perc. Ezután kiolajozott tálba tettem, lekentem egy kis olajjal. Kelesztés 20 perc, tálcára borítva dögönyözés a szélektől befelé. Tehát nem kell összegyúrni, csak ököllel megütögetni! Újabb kelesztés a tálban 20 perc, majd újabb dögönyözés követően még egy kelesztés, most 1 óra. (Ekkorra már jó kovászos illata volt a tésztának.) Ezután a tálcán 20 felé vágtam, formáztam, majd a tepsin 30 percet kelesztettem. A tetejét bevagdosva tettem a gőzös, előmelegített sütőbe, nem kentem le semmivel. Kb. 20-25 perig sült. Két tepsivel lesz belőle.
Azon melegében megkóstoltam egyet. Valóban nagyon ropogós és nagyon finom lett. Nem tudom másnapra mennyire puhul meg, de most nagyon fini.
Egy következő alkalommal annyit változtattam a recepten, hogy búzakovász helyett rozskovászt tettem bele és egy kávéskanálnyi árpamalátát tettem hozzá. A többit teljesen változatlanul csináltam és ismét nagyon finom lett.
|