E.Margit receptje
Gépi rozskovászos, rozsos és hajdinás kenyér:
30 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-) búzaliszt
4 dkg (kb. 3 ek) pirított, darált hajdina
2 dkg (kb. 2 ek) pirított, szárított búzacsíra
2 dl langyos kefir
1 dl langyos víz
0,5 dkg élesztő
10 dkg búzakovász
10 dkg rozskovász
2,5 dkg margarin
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 kk só
1 kk sikér
A liszteket a kenyérsütőgépbe tettem, kicsit összekevertem egy fakanállal, majd a közepébe egy jó nagy lyukat csináltam. Ide tettem az élesztőt, a kovászokat és a folyadékokat. A fakanállal egy kicsit összekevertem a liszttel a folyékony dolgokat, majd egy kicsi lisztet a szélekről, ennek a kovásznak a tetejére húztam. Így hagytam 3 órán át, majd 3 perc alatt nagyjából bekevertettem a géppel. 25 perc pihentetés után, 25 perc dagasztás, majd 2 óra kelesztés következett. Időnként 1/2 percre bekapcsoltam a sütést, hogy bemelegedjen a gép és jobban keljen a tészta. A csak sütés programon 1 órát sütöttem.
Nagyon finom lett. A pirított dolgok kiemelték a rozs ízét.
|