E.Margit receptje (Német recept alapján)
Muffin-zsömle (Brasilianische Süßkartoffelbrötchen) :
700 g BL 80-as liszt (és fehér tönkölyliszt), 350 g édes burgonya (jó a hagyományos is), megfőzve, áttörve, 50 g margarin, 1 kk só, 1,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1, 5 kk cukor, 2 tojás, késhegynyi aszkorbinsav.
1. mindent a gépbe tenni, kivéve a lisztből 10-15 dkg-ot, majd beindítani az első dagasztást
(az első, majd a második dagasztás alatt is folyamatosan lágyul a tészta, ezért közben adagoltam hozzá a maradék lisztet)
2. 20 perc pihentetés, majd újabb dagasztás
3. lisztezett deszkára borítani, majd 72 db 1, 5 dkg körüli gombócot formázni belőle (még ekkor is ragacsos egy kicsit a tészta, de nem baj)
4. hármasával a golyókat egy kivajazott muffinformába tenni, felvert, vizezett tojássárgájával lekenni a tetejét
5. letakarva a duplájára keleszteni, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütni
24 db zsömle és egy 30 dkg körüli cipó lett belőle.
A teljes receptet 1/4 résszel csökkentve, a két muffinformára elég tésztát kapunk.
Változat:
60 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt) 25 dkg tört, kihűtött burgonya
A többi változatlanul hagyása mellett, ez pont két muffinformára volt elég.
Újból a másodk változatot sütöttem meg, nagyon finom lett ismét.
Egy következő alkalommal megemeltem az élesztőadagot. A második változatot sütöttem, de 2,5 dkg élsztővel. Gyorsabban és nagyobbra kelt.
|