E.Margit receptje (Német recept alapján)
Keresztes zsömle (Schweizer 1. August-Weggen,10 db) – ahogy én csináltam:
280 g hideg kefir
2 dkg élesztő
100 g (hideg) búzakovász
1 kk cukor
1,5 kk só
1 hideg tojás
570 g BL 80-as liszt
50 g hideg vaj hajszál vékony szeletekre vágva
Mint a hozzávalókból is látszik, a tésztát hidegen kell összedolgozni, jó keményre. A gépben dagasztattam, de a tetejét a dagasztás idejére nyitva hagytam, majd azonnal kivettem a tésztát és egy kiolajozott tálba tettem. A tészta tetejét is leolajoztam, majd letakarva hűtőbe tettem 40 percre. Tálcára borítva finoman rúddá formáztam, majd 10 felé vágtam. Nem kell lisztezni semmit, mert az olajtól egyáltalán nem ragad. Finoman egyenként átgyúrtam a darabokat, majd a tepsire tettem kelni 30-40 percre. Ezután bevagdostam ollóval kereszt formára a tetejét és lekentem vizezett tojássárgájával. Előmelegített sütőben (gőz nélkül) sütöttem kb. 30 percig.
Nagyon finom, lágy bélzetű, tejes ízű, hatalmas zsömlék lettek belőle.
Egy következő alkalommal:
Éva egyszer megsütötte ezt a zsömlét kovász nélkül. Közzéteszem az Ő változatát is, hátha más is kedvet kapna hozzá, de nincsen kovásza.
Na, sikerült a keresztes zsömle, tudod, kovász nélkül az alábbiak szerint:
300 g kefír 3 dkg élesztő cukor, só, tojás 620 g BL 55 /Czevita "a család lisztje" :) (csak ez volt itthon)/ 50g margarin.
Nagyon finom és gyönyörű lett!!
|