E.Margit receptje (Német recept alapján)
Rustikales Kartoffelbrot - Rusztikus krumplis kenyér
Ahogy én csináltam:
45 dkg főtt burgonya + 1 dl főzővíz + 2 dkg margarin leturmixolva, kihűtve
55 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 rétesliszt + 1/3 finomliszt),
1 kk só,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1 kk cukor,
1/3 élesztő.
(Pici lisztet lehetett volna még hozzátenni.)
Mindent a gépbe tettem, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 10 perc dagasztás, kivenni a gépből. Cipóra formázni, majd kerek lappá nyújtani és feltekerni. Liszttel megszórni, majd a széle résszel felfelé tepsin keleszteni 40 – 50 percig. Erősen gőzös, előmelegített sütőben sütni kb. 50 percig.
Csökkentett méret:
30 dkg főtt burgonya + 0,6 dl főzővíz + 1,5 dkg margarin leturmixolva, kihűtve
37 dkg BL 80-as liszt (vagy 2/3 rétesliszt + 1/3 finomliszt),
1 szűk kk só,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/2 kk cukor,
1/4 élesztő.
Az elkészítés menete ugyanaz, mint a nagyobbnál. |