E.Margit receptje
Kalácstorta
Kalács: 30 dkg BL 80-as liszt (vagy 20 dkg finomliszt +10 dkg rétesliszt) 1/2 dl tej 1 dl kefír v. joghurt 1 egész tojás 2, 5 dkg margarin 1/4 kk. só 1/2 kk. cukor 1 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), késhegynyi aszkorbinsav 1/6 friss élesztő 1-2 ek kakaó
Túró: 20 dkg túró, 1 tojás, 1 kk édesítőszer (szűken mérve), 1 citrom reszelt héja és leve, 1/2 dl kefir, 2 ek búzadara 4 ek tejbe áztatva (én durumbúzadarából csináltam), mazsola.
Tészta 4 felé nyújtva. Kiolajozott tortaformába 1 tészta, rá a túró 1/3 része, tészta, túró, tészta, túró, tészta a teteje. Kelesztés után megsütni, tálra fordítani, és ha kihűlt egy tasak megfőzött pudinggal bevonni. A tetejére mandula szeletkéket és kakaóport szórtam. Hűtőben jól át kell hűteni a szeleteléshez.
A második változatot kakaó nélküli tésztából, epres pudinggal és eperszemekkel a tetején csináltam.
A harmadik variáció lekvárral töltve és csokis pudinggal lekenve készült a fiam születésnapjára. A számot kókuszreszelékből szórtam rá.
|