E.Margit receptje
Gépi, búzakovászos, rozsos kenyér
30 dkg BL 80-as liszt,
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt,
2,5 dkg margarin,
0,8 dkg élesztő,
1,5 kk só,
1 kk barna cukor,
1 kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
2 dl kefír,
1 dl víz,
15 dkg búza kovász.
A hozzáadott folyadék mennyisége a kovász állagától függően változhat.
A liszteket a kenyérsütőgépbe tettem, kicsit összekevertem egy fakanállal, majd a közepébe egy jó nagy lyukat csináltam. Ide tettem az élesztőt, a kovászt és a folyadékokat. A fakanállal egy kicsit összekevertem a liszttel a folyékony dolgokat, majd egy kicsi lisztet a szélekről, ennek a kovásznak a tetejére húztam. Így hagytam 3 órán át, majd 3 perc alatt nagyjából bekevertettem a géppel. 25 perc pihentetés után, 25 perc dagasztás, majd 2,5 óra kelesztés következett. Időnként 1/2 percre bekapcsoltam a sütést, hogy bemelegedjen a gép és jobban keljen a tészta. A csak sütés programon 1 órát sütöttem.
|