E.Margit receptje
Bukta:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész (!) tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
A gépen keményre dagasztatom a tésztát, majd kiveszem, 3-4 felé osztom, a darabokat lapra nyújtom és négybe vágom. A kis nyégyzetek közepére csík alakban lekvárt teszek. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sütésálló lekvárral tudok süteményeket sütni, ehhez nem kell a bukták végét visszahajtani. Ha nem ilyennel süt valaki, akkor a feltekerés után a végeit egy kicsit vissza kell gyűrni, mint a töltött káposztáét, hogy a lekvár ne folyhasson ki. 12-16 db-ot lehet ebből a mennyiségből csinálni, attól függően, hogy ki mekkora buktát szeret. A tetejét felvert tojással kenem le.
Igaz most kicsit módosított tésztából készült a bukta (ld: kalácscipócskák), a képet azért itt mutatom meg róla. Most 24 db-ot csináltam ugyanannyi tésztából, mint a fent leírt:
|