E.Margit receptje (Német recept alapján)
Französisches Landbrot (mit Roggenanteil) – Francia rozsos kenyér
Ahogy én csináltam:
Este: 1 dl langyos víz 1 kk méz 0, 7 dkg élesztő ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni 6 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 7 dkg BL 80-as liszt
Mindent összekeverni és kb. 12 órát állni hagyni.
Másnap: 2, 8 dl víz (lehet egy kicsit kevesebb !!!) 30 dkg BL 80-as liszt (+ 1-2 evőkanál kellett hozzá) 5 dkg rozsliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy sima búzaliszt 0, 7 dkg élesztő 1 púpos kk sikér 1, 5 kk só az előző esti kovász
Mindent a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30-40 perc kelés, 5-10 perc dagasztás, 30 perc kelés kilisztezett, meglangyosított jénaiban, 15 perc kelés a jénaiból óvatosan a tepsire borítva. (Ez utóbbi lehet, hogy több lesz, szorosabb tészta és kisebb hőség esetén. ) Előmelegített sütőben kb. 50 perc sütés nagy lángon a felső rácsálláson.
Az eredeti recept ennek a duplája és már abban szó van róla, hogy túl lágy a tészta. Én visszavettem a folyadékból, sőt még a kikészítettet sem tettem bele, csak amennyit a receptben leírtam, de egy kicsit szerintem ez is sok volt, mert nagyon lágyra kelt a tésztája. Legközelebb kevesebb vizet teszek bele.
A kovásznak reggelre olyan szaga volt, hogy egy kocsma közönsége ujjongva tapsolt volna neki, de ettől ne ijedjen meg senki, a kenyéren nem érződik.
Nagyon finom, közepesen szoros kenyér. Kiderült, hogy majd egy hétig elállt valakinek.
|