A liszt közepébe tettem a vizet, az élesztőt és a mézet, majd kb 5 percet vártam, hogy megpezsdüljön az élesztő.
2 dkg margarin
2,5 dl kefir
2 kk só
20 dkg búzakovász
Kézzel kerül bele: 20 dkg csíráztatott (3 napos) és leszárított búza.
A végleges folyadék mennyiség a kovász állagától is függ.
A gépben mindent összedagasztattam jó keményre kb 25 percig. Utána 45 perc kelesztés kikapcsolt gépben, majd újabb 10 perc dagasztás. Kiszedtem a gépből a tésztát, háromfelé osztottam, majd a darabokból lapokat nyújtottam. Megszórtam az első lapot a csíra harmadával, rá lap, rá csíra, rá lap, rá csíra. A végén a sodrófával még egy kicsit belelapítottam a tésztába a csírákat. Feltekertem a tésztát, majd a tekercset oldalról is feltekertem Ez lett a végleges formája a kenyérnek. Formázva 1 órát kelesztettem, majd előmelegített sütőben 1,5 órát sütöttem. 1/2 óra sütés után a lángot mérsékeltem. Kb. félidőben kétszer átkentem a kenyeret sós vízzel.
Ezt a "tésztacsavargatást" azért találtam ki, mert nem mertem a csírákat, se kézzel se géppel a tésztába dagasztani, de szerettem volna, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle. Sikerült.
Számláló
Indulás: 2005-07-19
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit