E.Margit receptje
Zabpelyhes kenyér:
25 dkg BL 80-as liszt
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy a tönk. búzalisztek helyett 20 dkg Graham liszt)
2 dl kefir vagy joghurt
1, 2 - 1, 3 dl víz
2 dkg margarin
1.5 kk só
1.5 kk cukor
1 kk sikér
késhegynyi aszkorbinsav
1/3 kocka élesztő
15 dkg zabpehely a csipogásnál
Az elején a tészta elég lágy, de a végén belerakott zabpehely miatt erre szükség van. .A zabpelyhet közvetlen a gépberakás előtt 10-20 másodpercre a mikroba tettem, mert korábban azt tapasztaltam, hogy a nagy mennyiségű zabpehely lehűti a tésztát, így nem tud eléggé megkelni. A tésztának legalább egy órát kell kelni "ejtés" nélkül, tehát vagy ilyen programot kell keresni, vagy külön a dagasztás-kelesztés programon megcsinálni a tésztát és utána sütni.
|