E.Margit receptje (Német recept alapján)
Zabpelyhes kenyér (Haferbrot) 1/2 adag:
36 dkg BL 80-as liszt,
12,5 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt,
8,2 dkg zabpehely,
1,5 dkg sikér,
31 dkg víz,
5,5 dkg tej,
3,2 dkg méz,
3,2 dkg olaj,
1,1 dkg só,
1/4 friss élesztő.
Sütőben sült változat: A zabpelyhet beáztattam a vízbe. A többi anyagot összeraktam a gépbe majd 10 perc állás után hozzáöntöttem a zabpelyhes vizet is. Ekkor indítottam el a dagasztó programot. Dagasztás 10 perc, pihentetés 1 óra, dagasztás 20 perc. Amikor lejárt a dagasztás, áttettem a tésztát egy hosszúkás, kilisztezett jénaiba, amit előzőleg meleg vízzel átöblítettem. Kb. 20 perc kelés után a tésztát óvatosan átborítottam a tepsire, bevágtam a tetejét és még kelesztettem kb. 30 percig. Előmelegített sütőben nagylángon kezdtem sütni, majd 20 perc után mérsékeltem a lángot. Összesen 50 percig sült. A tetejét nem kentem le semmivel, mert rusztikus-lisztes tetejű kenyeret szerettem volna sütni.
Nagyon finom, könnyű kenyér lett.
Gépi változat: ugyanúgy mindent a gépbe teszek, mint azt az előbb leírtam, majd elindítom a gépet és megsütöm benne a kenyeret. A kelés vége felé ollóval bevagdostam a kenyér tetejét három sorban, de ez el is maradhat. Csak kíváncsi voltam, hogy milyen lesz.
|