E.Margit receptje
Aszalt gyümölcsös kalács:
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1,5 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (vagy kb. 10 dkg cukor)
késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
1 citrom reszelt héja (esetleg 1 narancs reszelt héja) 25 – 30 dkg apró kockára vágott aszalt gyümölcs (szilva, ananász, alma, mazsola, sárgabarack)
15 dkg apró kockára vágott sütésálló baracklekvár (ez el is maradhat, vagy pótolható gyümölccsel)
Kimondottan lágy tésztát kell dagasztatni a géppel, ha szükséges még egy kevés tejet lehet hozzá tenni. Ha kész, akkor egy tálba kitenni és kézzel vagy fakanállal beledolgozni a gyümölcsöket és a lekvárt. Nekem most nem volt itthon, de szerintem a kandírozott narancshéj is nagyon finom lenne bele. Két kivajazott őzgerincformába tettem. 30 perc kelesztés után sütöttem kb. 30-40 percet, majd kiborítottam tepsire és a tetejét (ami eddig az alja volt) megkentem egész tojással. Visszaraktam a sütőbe, hogy pirosra süljön.
Nagyon finom, a kalácstól eltérő jellegű süti lett belőle.
Most muffinformában sütöttem meg ugyanezt a kalácsot, így is nagyon finom lett.
A csokis változat készítésekor egy kicsit módosítottam a recepten.
A citromhéjat kihagytam, viszont tettem helyette 2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeveréket. Az összes gyümölcs+lekvár 55 dkg volt, tehát kicsit több, mint korábban. Az élesztő adagját is megemeltem, 2,5 dkg-ra.
A kész tésztát 3 részre osztottam, de nem egyformára. Először nagyjából elfeleztem, a kisebb fél került a kuglófformába. A nagyobb felet megint elfeleztem ezt tettem a két szilikonformába.
A csokimázhoz kb. 15 dkg csokit olvasztottam fel, majd a kihűlt kalácsokra csurgattam.
|