E.Margit receptje
Rozskenyér – kenyérsütőgépben ( kb.1 kg-os)
3 ek zabkorpa (3 dkg),
3 ek búzacsíra (3dkg),
3 ek burg. pehely (2dkg),
22 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
30 dkg Bl 80-as kenyérliszt,
2 késhegynyi aszkorbinsav,
2 púpos kk sikér,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 púpos kk kenyérfűszer,
1 púpos mokkáskanál őrölt kömény,
1 nagymérő rozskovász por,
4 dl víz,
2 evőkanál olaj,
1/4 kocka friss élesztő,
pelyheket és magokat ízlés szerint lehet bele tenni.
Reggel az élesztő kivételével berakok mindent a gépbe, összekevertetem normál kenyértészta állagúra, majd kikapcsolom a gépet és legalább 4-5 órára magára hagyom. Ezután nem túl sok változás látszik a tésztán, de valamivel lazább lesz a szerkezete. Újra elindítom a gépet, belemorzsolva az élesztőt is és kb. 25 perc körüli dagasztás után, ismét leállítom. A tészta állaga ilyenkor egy kicsit kenődősebb, mint a normál kenyéré, ha nagyon ragacsos eleinte, akkor lehet még egy pici BL 80-as lisztet hozzátenni. Kb. 2-4 óra alatt kel meg a tészta majdnem az üst pereméig, ekkor indítom a sütést. 1 órát sütöttem.
Ezt az egész folyamatot azért találtam ki, mert tudomásom szerint a kovász sokkal lassabban dolgozik, mint az élesztő. Tehát az élesztő „éledési” ideje alatt a kovász szerintem még meg sem mozdul, mire a kovász dolgozna, addigra az élesztőgombák pusztulnak el. Ezzel a módszerrel, úgy gondolom, mindkettőt maximálisan ki lehet használni.
|