E.Margit receptje
Kenyér:
3 ek búza vagy zabkorpa (kb.3 dkg), 3 ek búzacsíra (kb. 3 dkg), 3 ek burg. pehely (kb. 2 dkg), finomliszt kb 7 dkg, Bl 80-as kenyérliszt 45 dkg,( tehát összesen 60 dkg a szárazanyag) 1 kk sikér, késhegynyi aszkorbinsav, 1,5 kk só, 1,5 kk cukor, 2 dkg margarin, 2 dl joghurt vagy kefír, 1,5 dl víz, 1/2 kocka friss élesztő.
A géppel dagasztattam kétszer, közeben legalább 20 perc pihentetés, majd a tepsin is legalább 40 percet. A teteje vizezett tojássárgájával van lekenve, rajta szezámmag. A bevágást cérnával csináltam, ezt a tippet én is úgy lestem el, de nagyon jó.
Kisebb változat:
2 ek búza vagy zabkorpa (kb.2 dkg), 2 ek búzacsíra (kb. 2 dkg), 2 ek burg. pehely (kb. 1,5 dkg), finomliszt kb 4,5 dkg, Bl 80-as kenyérliszt 30 dkg,( tehát összesen 40 dkg a szárazanyag) 2/3 kk sikér, késhegynyi aszkorbinsav, 1 kk só (púposabb kanál), 1 kk cukor, 1,5 dkg margarin, 1,4 dl joghurt vagy kefír, 1 dl víz, 1/3 kocka friss élesztő.
|