A táplálék elkészítése:
Általános tapasztalat, hogy a delfinek táplálkozása hasonlít a fókafélékéhez: többnyire mélyhűtött halat kapnak. A felhasználás előtt a keményre fagyott halakat 1-2 napon keresztül 4 C-fok hőmérsékletű hűtőszekrényben kell tárolni. A kissé megpuhult, fölengedett halakat 1/4 órára egy kádba helyezik, ahol 25-30 C-fokos vizet folyatnak rájuk. A 15 perc letelte után a halakat azonnal fel kell etetni, mert különben megromlanának.
Mivel táplálkoznak? Mennyi adható egy nap?
A delfineknek főleg mélyhűtött vagy friss heringet, tőkehalat vagy makrélát adnak. Az édesvízi fajoknak adható pisztráng, compó, kárász és természetesen sovány, kisméretű ponty is.
Egy 3 m hosszú, 120-030 kg súlyú állat napi adagja 6-10 kg hal.
A delfinek a halfejeket, beleket nem különösebben kedvelik, ezért ezek nem szerepelnek az étrendjükön.
Elővigyázatosságok:
Soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy a mélyhűtött halakban a tiamináze (enzim) elroncsolja az oly fontos, és a halhúsban jelenlévő B1-vitamint, ezért mesterségesen kell pótolni a B1-, B12- és a C-vitamint. Az említett viatminokat leghelyesebb az állatok táplálékába elhelyezni.
Ha a delfinek nem kapnak rendszeresen B1-vitamint lesoványodhatnak, bágyadttá válnak, és gyakorta kihányják a lenyelt táplálékot. Ez a betegság gyorsan és hathatósan gyógyítható napi 1000-2000 mg tiamininjekcióval. |