Tízparancsolat a karcsú alakért
1: Minden zsír olívaolajjal, napraforgó-olajjal, és receptolajjal helyettesítsünk. Csökkentsük a vaj, tejszín, és margarin mennyiségét. A napi szükséglet: 1 kávéskanál olaj. És ne féljünk a zsíros haltól - abban értékes omega-3 zsírsavak vannak.
2: Együnk sok hüvelyest, zöldséget, friss gyümölcsöt, hántolatlan gabonaterméket (rízs, tészta, kenyér, műzli), burgonyát és salátákat - mindezek alig, vagy semmi zsírt nem tartalmaznak. Mellesleg: nyugodtan használhatunk fagyasztott zöldségeket is, a fagyasztás konzerválja a vitaminokat.
3: Csökkentsük vöröshús- és kolbászfogyasztásunkat a tengeri halak és szárnyasok javára.
4: Tejtermékekből lehetőleg zsírszegényet fogyasszunk: 30 g zsíros tejfölben pl 9 g zsír van, ugyanennyi zsírszegény tejfölben csak 3 g. Egy kocka camembert (30 g) 10,2 g zsírt rejt, próbáljunk ki helyette a Harzer sajtot, mindössze 0,2 g zsírtartalmával.
5: Takarékoskodjunk főzésnél: a teflon serpenyőt csak kenjük ki olajjal. A zsírt a hús sütése után öntsük ki a serpenyőből. A párolás vagy gőzölés megóvja a vitaminokat, és a vonalainkat. helyettesítsük a mártásban lévő tejszínt pürésített zöldségekkel, zsírszegény aludtejjel, vagy tejföllel.
6: Vágjuk le a húsról a zsírt, és ha már mindenképpen felvágottat akarunk enni, akkor hajszálvékonyra szeleteltessük.
7: Kerüljük a késztermékeket. A természet kínálta zöldségek zsírszegények: 100 g héjában főtt krumpliban 0,3 g zsír (66kcal) van, míg ugyanennyi chipsben 40 g (549kcal).
8: Kedvenc müzlieinket készítsük el inkább mi magunk: zabpehelyből, búzakorpából, sovány tejtermékből és gyümölcsökből. A kész müzlik cukrot, a diófélék és a csokoládé sok zsírt tartalmaznak.
9: Kerüljük a "zsírcsapdákat": a sütemények, a torták, a jégkrémek és a csokoládé valódi zsírbomba, ahogy a sajtok és a pizza is.
10: A töltelékek zsírszivacsok - inkább kaparjuk ki a húsból vagy a halból. A fritőzt is száműzzük a sarokba.
|